Flow

By Thijs, September 20, 2009 2:42 pm

Veel medestudenten Sportpsychologie hebben het boek ‘Flow’ gelezen van Mihaly Csikszentmihalyi. Wie het niet gelezen heeft kan zich hieronder in 20 minuten laten bijpraten. En daarna natuurlijk alsnog het boek lezen!

‘Gillian isn’t sick, she’s a dancer!’

By Thijs, September 14, 2009 1:44 pm

Sir Ken Robinson over onderwijs en creativiteit, voor mij persoonlijk een van de beste ‘talks’ op Ted.com en eigenlijk moet je ‘m helemaal zien. Maar ik plaats hem hier om de anekdote over de choreografe Gillian Lynne (tegen het einde).

Ter Inspiratie

By Thijs, September 14, 2009 1:20 pm

Het kijken van video’s kan inspireren. Bijvoorbeeld tijdens zware trainingen, om je te herinneren waarvoor je het allemaal doet. De twee onderstaande video’s inspireren mij en wil ik graag met jullie delen.
Pas toen ik ze hier onder elkaar plaatste zag ik de overeenkomst: de muziek! Ik moest het even checken, maar bij beide video’s speelt een track van ‘Band of Horses‘. Toeval? Lijkt me niet.

Mooie woorden van Maarten van der Weijden

By Thijs, September 14, 2009 1:56 am

Maarten van der Weijden heeft tijdens zijn ziekte wel 8 keer het boek van Lance Armstrong gekregen. Toch is hij het niet helemaal eens met Armstrongs visie op het overwinnen van de ziekte. Zijn antwoord blijkt een mooie les in ‘goal setting’ en ‘locus of control‘ (vanaf 4:05 net voor de helft op de tijdsbalk). Het boek ‘Beter‘ lijkt mij zeker een aanrader.

Zijn paarden soms net als mensen?

By Thijs, September 14, 2009 1:24 am

Een mooi verhaal over het top dressuurpaard Totilas dat eigenlijk weinig met sportpsychologie te maken heeft, maar op 7:13 (ongeveer een kwart voor het einde op de tijdsbalk) vraagt Matthijs van Nieuwkerk of Totilas ook als dekhengst gebruikt kan worden. Fokker Jan Schuil komt met een antwoord dat, als je het mij vraagt, overeenkomt met deze onderzoeksresultaten bij mensen.

Serena Wiliams laat zich gaan

By Thijs, September 13, 2009 11:09 pm

Deze situatie doet me denken aan Josh Angulo die deze zomer op Fuerteventura net voor de finish crashte. Hij zwom met zijn windsurfspullen over de lijn, maar deze manier van finishen is niet reglemenatiar. Gedisqualificeerd dus. Josh was hiervan zo over de rooie dat hij mijn collega op de finish met de dood bedreigde. Hij kreeg de maximale boete van 1000 euro, maar werd bijna uit de tour gegooid. Dat zou wel een stunt  zijn want Josh staat in de Wave discipline momenteel op de eerste plaats.

Dan Pink over motivatie en beloningen

By Thijs, September 12, 2009 2:15 am

Je moet even door dat vreselijke Amerikaanse accent heen en hij heeft het ook helemaal niet over sport, maar uiteindelijk heeft Dan Pink een goed verhaal over de invloed van beloningen op motivatie, en wat dat tot gevolgen heeft voor de prestatie. Het zet me aan het denken: in welke sporten werkt welke manier van belonen?

test

By admin, September 10, 2009 1:11 pm

Panorama Theme by Themocracy