Het zwarte gat

By Thijs, January 28, 2010 3:11 pm

packshot_overwonnen_l Wie heel lang en intensief naar een bepaald doel toe werkt kan na het behalen of wegvallen van dit doel in een zogenaamd zwart gat terecht komen. Topsporters hebben hier tegen het einde van hun carrière ook mee te maken, want topsport is een way of life: als topsporter ben je 24 uur per dag, 7 dagen in de week, 52 weken per jaar bezig met één doel: de beste worden. Wat gebeurt er met je als dit doel wegvalt?

Er wordt binnen de topsport maar weinig aandacht geschonken aan dit fenomeen, een reden voor Wieneke van Vlucht om hier een boek over te schrijven: Overwonnen.

Veel topsporters werkten mee aan dit boek. Zo heeft bijvoorbeeld de nog maar net gestopte Erben Wennemars het voorwoord geschreven. In het onderstaande fragment uit Paul en Witteman praten Roeister Kirsten van der Kolk en veldloopster/triatlete Irma Heeren over hun ervaringen met het zwarte gat.

Met dank aan Jason voor de tip!

Filmpje en extra’s uit presentatie over 10.000 hour rule

By Thijs, January 11, 2010 2:45 pm

Hieronder het filmpje van Erik Matser bij De Wereld Draaid Door.

Hier de link naar het artikel op nu.nl over hoe het spelletje Tetris je hersenen varanderd.Matser verscheen ook in Paul en Witteman.


Malcolm Gladwell verdedigd het Nurture standpunt


Wie kan de druk aan?

By Thijs, January 7, 2010 12:08 pm

Basketbal. Er staan nog twee seconden op de klok, je staat 1 punt voor op je tegenstander en je hebt twee vrije worpen. Plof, de eerste gaat er in. Wat kan je nu nog gebeuren?
Dat je de tweede vrije worp mist en dat de tegenstander de rebound pakt, en van ver uit de eigen helft een driepunter scoort, dat kan je nog gebeuren!

Het is een mooi voorbeeld van druk (alles te verliezen) en een closed skill actie vs druk (alles te winnen) en een open skill actie.

Panorama Theme by Themocracy