Edwin van Calker trekt zich terug..

By Thijs, February 24, 2010 3:57 pm

Drama_rond_bobslee_1384257hGerard Kemkers verprutst de 10 kilometer van Sven Kramer door een eerlijke fout. De betrokkenen lijken er goed mee om te gaan. Ondertussen in Whistler besluit Edwin van Calker zich terug te trekken uit de 4-mans afdaling bij het bobsleeen.

Een serie beroerde afdalingen in de tweemans-bob, met in de training zelfs een crash, hebben het zelfvertrouwen van Edwin dusdanig aangetast dat hij het niet meer aandurft in de zwaardere, dus nog snellere, 4-mans-bob. Het feit dat er kort geleden een rodelaar is omgekomen in deze baan helpt daarbij natuurlijk niet. Bovendien heeft van Calker 3 teamgenoten aan boord, hij is niet alleen voor zichzelf verantwoordelijk. Vorig jaar crachte van Calker tijdens een training ook al eens hard met de viermansbob in deze baan. Zijn teamgenoot en broer Arnold van Calker raakte daarbij flink geblesseerd. Arnold is op binnen het team de enige die Edwin steunt in zijn keuze. Timothy Beck en Sybren Jansma willen nog wel. Coach Tom de la Hunty is woedend.

Er was ook veel druk. Het NOC*NSF en het Nederlandse bedrijfsleven hebben veel geïnvesteerd in een bobslee-team rond van Calker. Er werd door DSM zelfs speciaal voor Nederland een nieuwe (2-mans) bob ontwikkeld. Een maand geleden stonden ze bij een wereldbekerwedstrijd met deze nieuwe slee zomaar op het Podium in Sankt Moritz. En daarmee waren er plotseling ook veel media aandacht en verwachtingen.

De nieuwe slee werd eigenlijk ontwikkeld voor de spelen van 2014 in Sochi maar bleek op tijd klaar voor de huidige winterspelen. Deze slee bewees zichzelf in Sankt Moritz, maar kon nauwelijks worden getest op de Olympische baan. In mijn eigen sport, windsurfen, passen we het materiaal altijd aan aan de omstandigheden. In de slalom discipline gebruiken de windsurfers bijvoorbeeld in hogere golven kleinere boards, die rustig blijven. Met weinig golfslag worden juist grotere boards gebruikt, die door het hogere volume sneller weg zijn bij de boeien en op het vlakke water ook op hoge snelheid onder controle zijn te houden. De vraag die zich bij mij opdringt is dan ook: “hoe geschikt is de nieuwe 2-mansbob voor de Olympische baan?” Kan het zijn dat de nieuwe 2-mansbob niet goed past bij de baan? Dat van Calker daarom niet in staat was een fatsoenlijke afdaling neer te zetten? Dat hij, door het ontbreken van dit inzicht steeds meer aan zichzelf ging twijfelen en uiteindelijk een afdaling in de snellere viermans-bob niet meer zag zitten.

Als sportpsycholoog in opleiding zou ik het volgende voorstel aandragen: doe de afdaling een keer met twee personen in de 4-mansbob (of in de oude 2-mansbob). Kijk hoe het voelt. Als het beter voelt ga je door; voelt het slecht, dan ga je naar huis.

Weten wat NIET kan is ook kennis!

By Thijs, February 18, 2010 3:21 pm

tweemansbob_129849_300pxWie wil weten waar de grens ligt moet bereid zijn deze te overschrijden. De duimen omhoog dus voor de Nederlandse bobbers in Vancouver. Ik krijg er steeds meer vertrouwen in, we gaan een medaille pakken!

Sven Kramer: soms moet je gewoon een klootzak zijn

By Thijs, February 8, 2010 5:46 pm

bob-1Mooie televisie deze tijd. In de aanloop naar de spelen heeft de NOS een paar hele mooi documentaires voor ons klaargezet. Dit is smullen geblazen voor elke sportpsycholoog! Mag ik dat zeggen? Ja, dat mag ik zeggen ;-) We beginnen met Niemand minder dan Sven Kramer.

Daaronder een schitterende reportage over het Nederlandse bobteam, wat een heerlijk begin ook: imagery op zijn best! Wat zou het gaaf zijn als die jongens voor een een verrassing kunnen zorgen in hun nieuwe, in Nederland ontwikkelde, bob.

Panorama Theme by Themocracy